Algemeen
Op het dak van RK Basisschool De Vlinder aan de Bloesemtuin in Houten legt Opgewekt Houten een kleine zonnepaneleninstallatie aan. Circa twintig leden van de coöperatie kunnen aan dit project deelnemen. Ze financieren de installatie door obligaties te kopen. Zij ontvangen daarvoor een aantrekkelijke rente.

De installatie bestaat uit 132 zonnepanelen van met merk Jinko Solar–Tiger van 360 Wattpiek (Wp) en twee Goodwe omvormers. De installatie komt te liggen op een bollend dak, en daarom zijn er speciale voorzieningen nodig voor de bevestiging. Inclusief de extra montagekosten gaat de installatie ongeveer € 52.000,= kosten. Om dit te financieren geeft de coöperatie 200 obligaties uit van € 150,=. Hiermee halen we € 30.000,= op bij onze leden. De rest wordt gefinancierd uit een banklening.

De installatie wordt aangelegd door installatiebedrijf Volt4U uit Wijk bij Duurstede. Dit bedrijf is aangesloten bij het keurmerk Zonnekeur Installateur en heeft ervaring met samenwerking met coöperaties.

Gedeeld profijt
Onze leden zullen kunnen profiteren van het rendement, en onze kinderen en kleinkinderen van de duurzaam opgewekte energie! We zijn de gemeente Houten dankbaar voor de mogelijkheid om ook op dit dak een zonnepaneleninstallatie te realiseren!

SCE-project
Voor het project heeft de overheid in november 2021 een SCE-subsidie toegekend. Die biedt een minimum prijsgarantie voor de te verkopen groene stroom. Voor meer informatie zie onder menu-tab “Subsidies en Financiering”.

Postcodegebieden
De installatie van De Vlinder ligt in postcodegebied 3994. Om meer coöperatieleden in de gelegenheid te stellen om mee te doen is het hart van de postcode roos geplaatst in postcode 3995. Hierdoor kunnen alle bewoners van de postcodes 3991 t/m 3995 inschrijven voor dit project

Traject en Tijdpad
De deelnemers worden in de zomermaanden van 2022 geworven. Het Informatiememorandum De Vlinder is binnenkort beschikbaar. We geven als eerste coöperatieleden die nog geen participaties of obligaties hadden de kans aan om zich in te schrijven voor dit project.

Betaling van de obligaties is voorzien voor september. In oktober moeten alle noodzakelijke contracten zijn afgesloten. Met de gemeente (dakeigenaar), de installateur, onze leden, de bank, een energiemaatschappij (als afnemer), Stedin (als netbeheerder), enzovoorts. In oktober wordt de installatie aangelegd, en we verwachten dat het project nog voor het eind van 2022 wordt opgeleverd.