Kenmerken van het project

Op twee schuurdaken achter de boerderij van de familie De Gier aan de Provincialeweg in Schalkwijk wil Coöperatie Opgewekt Houten ongeveer 520 zonnepanelen leggen. De daken zijn zuidoost georiënteerd en hebben nu nog asbestplaten als bedekking. Deze worden bij de voorbereiding van de zonnedaken vervangen.

De circa 520 zonnepanelen van de coöperatie op de twee daken leveren jaarlijks ruim 150.000 kWh op, goed voor het verbruik van 55 á 60 huishoudens. Met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt ongeveer 65 ton CO2 -uitstoot per jaar vermeden.

Het wordt een postcoderoosproject. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.opgewekthouten.nl/postcoderoos/

Eigendom dak
De coöperatie heeft de ambitie om de opwekking van duurzame energie in Houten een flinke impuls te geven. De familie De Gier wil daar graag aan bijdragen door de staldaken en het dak van de machineloods aan de coöperatie ter beschikking te stellen. De coöperatie en de familie De Gier zullen hiervoor een intentieovereenkomst afsluiten.

Het project biedt een mooie win-win situatie: niet alleen heeft het bedrijf straks asbestvrije daken, tegelijkertijd leveren dakeigenaar en Opgewekt Houten een bijdrage aan de energietransitie door het opwekken van duurzame energie. Naar verwachting is het een van de eerste projecten in Nederland waar een coöperatie asbestsanering en duurzame energieopwekking combineert.

Het project komt voort uit het onderzoek Asbest-eraf-Zon-erop dat Coöperatie Opgewekt Houten in 2019 samen met de coöperaties uit Bunnik en Wijk bij Duurstede in opdracht van de provincie Utrecht heeft uitgevoerd. De boerderij aan de Provincialeweg was daarin één van de onderzochte cases. Uit het onderzoek blijkt dat het saneren van grote asbestdaken prima te combineren is met het plaatsen van zonnepanelen. Een coöperatie kan de kosten van de sanering terugverdienen terwijl voor de deelnemers in het postcoderoosproject een rendement van 4% haalbaar is.

Het onderzoeksrapport vind je op https://www.opgewekthouten.nl/asbest-eraf-zon-erop/. Het project Provincialeweg is casestudy 9.9 op pagina 99 van het rapport.

Wie kunnen straks participaties kopen?

Bewoners van de postcodegebieden 3433, 3439, 3945, 3961, 3991, 3992, 3994, 3997, 3998, 3999, 4101, 4106, 4112, 4121 en 4124 kunnen meedoen. Zodra de verkoop van participaties start is meer informatie beschikbaar in het Informatiememorandum voor het project.

Planning

In het najaar van 2020 wordt duidelijk of een postcoderoosproject voor leden van Coöperatie Opgewekt Houten haalbaar is. Het rondrekenen van het project kost hoofdbrekens. De participatieprijs en het rendement voor de participanten moeten aantrekkelijk zijn. Maar er is relatief veel asbest te saneren in relatie tot het aantal panelen. Deze kosten dekken door meer panelen te plaatsen kan niet. Dat is pas rendabel vanaf 1.200 panelen en daar is weer niet voldoende dakoppervlak voor. En zonnepanelen op asbestdaken is ook geen optie.

Coöperatie Opgewekt Houten en familie De Gier willen allebei graag dat het project lukt. In de komende weken wordt van weerskanten gezocht naar een oplossing.

Zie ook:
Introductiepresentatie coöperatie Opgewekt Houten
Workshop Geld verdienen met energieopwekking

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar de coöperatie: info@opgewekthouten.nl