Kenmerken van het project
Op drie daken van de boerderij van de familie De Gier aan de Provincialeweg in Schalkwijk legt Coöperatie Opgewekt Houten ongeveer 650 zonnepanelen. De daken zijn zuidoost georiënteerd en hebben nu nog asbestplaten als bedekking. Deze worden bij de voorbereiding van de zonnedaken vervangen.

De circa 650 zonnepanelen van de coöperatie op de drie daken leveren jaarlijks ruim 220.000 kWh op, goed voor het verbruik van 60 á 65 huishoudens. Met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt ongeveer 82 ton CO2 -uitstoot per jaar vermeden.

Het wordt een postcoderoosproject. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.opgewekthouten.nl/postcoderoos/

Eigendom dak
De coöperatie heeft de ambitie om de opwekking van duurzame energie in Houten een flinke impuls te geven. De familie De Gier wil daar graag aan bijdragen door de staldaken en het dak van de machineloods aan de coöperatie ter beschikking te stellen. De coöperatie en de familie De Gier zullen hiervoor een intentieovereenkomst afsluiten.

Het project biedt een mooie win-win situatie: niet alleen heeft het bedrijf straks asbestvrije daken, tegelijkertijd leveren dakeigenaar en Opgewekt Houten een bijdrage aan de energietransitie door het opwekken van duurzame energie. Naar verwachting is het een van de eerste projecten in Nederland waar een coöperatie asbestsanering en duurzame energieopwekking combineert.

Het project komt voort uit het onderzoek Asbest-eraf-Zon-erop dat Coöperatie Opgewekt Houten in 2019 samen met de coöperaties uit Bunnik en Wijk bij Duurstede in opdracht van de provincie Utrecht heeft uitgevoerd. De boerderij aan de Provincialeweg was daarin één van de onderzochte cases. Uit het onderzoek blijkt dat het saneren van grote asbestdaken prima te combineren is met het plaatsen van zonnepanelen. Een coöperatie kan de kosten van de sanering terugverdienen terwijl voor de deelnemers in het postcoderoosproject een rendement van 4% haalbaar is.

Het onderzoeksrapport vind je op https://www.opgewekthouten.nl/asbest-eraf-zon-erop/. Het project Provincialeweg is casestudy 9.9 op pagina 99 van het rapport.

Wie kunnen straks participaties kopen?
Bewoners van de postcodegebieden 3433, 3439, 3945, 3961, 3991, 3992, 3994, 3997, 3998, 3999, 4101, 4106, 4112, 4121 en 4124 kunnen meedoen. Nadere informatie is vanaf april 2020 te vinden in het Informatiememorandum voor het project.

Planning
In de periode tot april wordt gewerkt aan het financiële plan voor het project. Er moet gerekend worden aan de vervanging van het dak en het aanleggen van de installatie. Daarna maakt Coöperatie Opgewekt Houten een Informatiememorandum met een aanbod voor mensen die in het Postcoderoosproject willen meedoen. Het duurt naar verwachting tot het eerste kwartaal van 2021 voordat er groene stroom wordt geproduceerd.

Zie ook:
Introductiepresentatie coöperatie Opgewekt Houten
Workshop Geld verdienen met energieopwekking

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar de coöperatie: info@opgewekthouten.nl