Algemeen
Op een van de schuurdaken van de familie Van Dijk aan de Achterdijk in Schalkwijk legt Coöperatie Opgewekt Houten een zonnepaneleninstallatie aan. Circa vijfentwintig leden van de coöperatie kunnen straks aan dit project deelnemen. Ze financieren de installatie door obligaties te kopen. Zij ontvangen daarvoor een aantrekkelijke rente.

De installatie bestaat uit ongeveer 200 zonnepanelen van een nog nader te bepalen merk en vermogen, en twee omvormers. Voordat de installatie wordt aangelegd moet het dak worden versterkt. De installatie wordt geschroefd op een stalen dak met ‘damwandprofiel’. Inclusief dak versterking en montagekosten gaat de installatie ongeveer € 72.000,= kosten. Om dit te financieren geeft de coöperatie 200 obligaties uit van € 150,=. Hiermee halen we € 30.000,= op bij onze leden. De rest wordt gefinancierd uit een banklening.

Het is nog niet bekend welk installatiebedrijf de installatie gaat aanleggen.

Gedeeld profijt
Onze leden zullen kunnen profiteren van het rendement, en onze kinderen en kleinkinderen van de duurzaam opgewekte energie! We zijn de familie Van Dijk dankbaar voor de mogelijkheid om ook op dit dak een zonnepaneleninstallatie te realiseren!

SCE-project
Voor het project gaan we een SCE-subsidie aanvragen. Die biedt een minimum prijsgarantie voor de te verkopen groene stroom. Voor meer informatie zie onder menu-tab “Subsidies en Financiering”.

Postcodegebieden
De installatie bevindt zich in postcodegebied 3998. Een belangrijk deel van leden die in Houten wonen zou dan niet kunnen meedoen. De SCE staat toe dat een naastliggend postcodegebied wordt aangemerkt als kern van de postcoderoos (‘postcoderups’). Daarvan maken wij gebruik. Door 3991 als kern van de postcoderoos te kiezen kunnen zo veel mogelijk Houtenaren deelnemen; alle mensen die wonen in de postcodegebieden 3439 (Nieuwegein), 3991, 3992, 3994, 3995, 3997 en 3998.

Traject en Tijdpad
We staan nog helemaal aan het begin. We hebben offerte van Stedin voor een kleinverbruik aansluiting. Met de eigenaar van het dak zijn we in overleg over het Recht van Opstal. We moeten nog een aanvraag doen voor SCE-subsidie. Ook de selectie van de installateur moet nog starten. We hopen dat het project in het eerste kwartaal van 2023 kan worden opgeleverd.