Kenmerken

  • SDE+ project, SDE+ subsidie toegekend!
  • Diverse schuine daken, dakoppervlakten bij elkaar ca. 1700 m2
  • Ca. 840 panelen in langsopstelling

Eigendom dak
De coöperatie heeft de ambitie om de opwekking van duurzame energie in Houten een flinke impuls te geven. Het snelgroeiende bedrijf Zachtfruit ondersteunt dit doel van harte. Directeur Anton van Garderen van Zachtfruit is eigenaar van het bedrijf en het vastgoed. De coöperatie heeft met Anton van Garderen een intentieovereenkomst afgesloten voor het aanleggen van een zonnedak aan de Schalkwijkse weg.

Het bedrijf levert frambozen, rode bessen en bramen aan vele supermarkten in Nederland. Gevraagd naar de motivatie om zijn dak kosteloos beschikbaar te stellen, zegt de heer van Garderen: ‘Dit is gewoon een prachtig lokaal initiatief. Zo wordt mijn dak nuttig gebruikt. Voor mij is het een mogelijkheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en bij te dragen aan duurzaamheid. En naast wat regelwerk kost het mij verder niets, er zijn weinig risico’s en de coöperatie doet het meeste werk’.

Wie kunnen investeren?
Alle inwoners van de gemeente Houten, Schalkwijk en ’t Goy.

Planning
Het toekennen van de SDE+ subsidie betekent nog geen verplichting, maar wel de mogelijkheid er gebruik van te maken. Ondertussen onderzoekt de coöperatie welke consequenties een SDE+ project heeft voor de coöperatie en op welke manier we hiermee omgaan. Welke risico’s zijn er en hoe gaan we daarmee om? Welke coöperatiestructuur past het beste? Het vergt veel studie en overleg, en we winnen juridisch en bedrijfseconomisch advies in om deze puzzel op te lossen. Zodra we voor onszelf duidelijkheid hebben, zullen wij dit ook voor onze leden creëren. Wij vragen hierbij om geduld.

De presentaties die tijdens de informatieavond op 28 maart in Schalkwijk zijn gegeven:

Introductiepresentatie coöperatie Opgewekt Houten

Workshop geld verdienen met energieopwekking