Het bestuur

Ik ben Geert Gerritse, bouwjaar 1956, getrouwd met Renée en gezegend met 3 kinderen, 4 kleinkinderen en een hond. In 2019 gestopt met (betaald) werk en me daarna gestort op vrijwillig (onbetaald) werk. Zo ben ik lid van 2 Raden van Toezicht (van Houten & Co en MantelzorgNL), voorzitter van Omroep Houten en bij VluchtelingenWerk Nederland maatschappelijk begeleider van statushouders. Ik sport veel, camper graag en pas regelmatig op de kleinkinderen. Maar hier gaat het natuurlijk om Opgewekt Houten waarvan ik voorzitter ben. En dat doe ik omdat ik de energietransitie een warm hart toedraag en omdat het leuk is.

 

 

 

Ik ben Lex Goudswaard (1950) en woon sinds 1982 in Houten en heb ruim 30 jaar gewerkt als huisarts in de Gilden. In 2016 – het oprichtingsjaar van de coöperatie – ben ik toegetreden tot het bestuur. Behalve penningmeester ben ik lid van de Werkgroep Projecten, die verantwoordelijk is voor het realiseren en beheren van zonnepanelen-installaties op grote daken. In 2019 ben ik definitief gestopt als huisarts. Naast het werk voor de coöperatie doe ik aan wielrennen, fotografie en ben soms druk met de kleinkinderen. Door de klimaatverandering is het alle hens aan dek. Niets doen is geen optie. Door mij in te zetten voor de coöperatie hoop ik – samen met anderen en nu het nog kan – het tij nog te keren.

 

 

In 2022 is Willy Wagenmans, bestuurslid, betrokken geraakt bij COH en in 2023 gekozen in het bestuur. Ik woon nu 25 jaar met veel plezier in Houten. Ik ben hier 12 jaar politiek actief geweest voor de PvdA, waarvan 4 jaar als wethouder (2006-2010). Vervolgens nog in Provinciale Staten van Utrecht. Ik heb gewerkt bij de FNV en de provincie Noord-Brabant. Ik ben nu een actieve pensionado en o.a. lid van de adviescommissie van het Energiefonds Overijssel (EFO) en voorzitter van de werkgroep Fairtrade gemeente Houten. Ook fiets, bridge en tafeltennis ik graag. Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ik wil hier in Houten met COH graag mijn steentje bijdragen om dit proces te stoppen.

 

 

Gert-Jan de Vilder, bestuurslid.
Toen ik voor mijn eerste baan (in duurzame energie) de (schaats)winter 85/86 hier naar het midden van het land kwam, werd ik zomer ’86 lid van een energiecoöperatie. De E-coöperaties van toen konden slechts kiezen tussen windturbines of windturbines, maar dat maakte voor het enthousiasme en motivatie niets uit. Het woord energietransitie moest toen nog uitgevonden worden…., maar was wel al de drijfveer voor mij en mijn mede coöperatie bestuurders. Bij Opgewekt Houten tref ik eenzelfde motivatie en gedrevenheid aan als 37 jaar geleden en dat is buitengewoon stimulerend. De bewuste energiecoöperatie is later opgegaan in UWind, dat met windpark Houten (2013) de kroon op haar werk heeft gezet. Nederland kan niet zonder energiecoöperaties want juridisch, bestuurlijk en politiek hebben we in ons land collectief achter de feiten aangelopen, in tegenstelling tot de E-coöperaties!

 

Ernst van Zuijlen, bestuurslid.
Ik ben Ernst van Zuijlen, sinds 1 januari 2024 (adspirant) lid van het bestuur van COH. Ik woon sinds 2016 in de Ecowijk Mandora in Houten, die ik mede zelf ontwikkeld heb. Ook stond ik in 2013 bij de opening van windpark Houten, na vele jaren van voorbereiding, o.a. samen met Gert Jan. Ik heb sinds de 80’er jaren aan windenergie gewerkt en verschillende offshore windparken ontwikkeld, o.a. Amalia en Belwind. Tegenwoordig actief als bestuurslid van NWEA en in Houten voorzitter van het Duurzaamheidsfonds, vrijwilliger bij Energierijk en al twee jaar Klimaatburgemeester en columnist in het Groentje. Ik ben ervan overtuigd dat burgers zelf een belangrijk aandeel moeten hebben in hun energievoorziening en hoop daar binnen COH aan bij te kunnen dragen.

 

André van Loon, bestuurslid.
Ik ben André van Loon (1956) en woon 32 jaar in Houten, samen met mijn vrouw Ans en eerder mijn twee kinderen. Die zijn inmiddels al ruim tien jaar “uitgevlogen”. Vanaf de zomer 2022 ben ik met pensioen. In mijn werkzaam leven heb ik me als inspecteur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport vooral beziggehouden met milieuvraagstukken. Eerder was ik universitair docent bij de faculteit biologie aan de Universiteit Utrecht. Voor de PvdA ben ik tot 2022 16 jaar actief geweest in de gemeenteraad van Houten. In de afgelopen twee jaar heb ik me vooral beziggehouden met beeldhouwen, fietsen en (leren) motorrijden. Na deze twee jaar “vakantie” wil ik me als bestuurslid van COH in zetten voor de erg noodzakelijke energietransitie.