In 2017 heeft Opgewekt Houten op sporthal De Kruisboog een zonnedak gerealiseerd. De achtergronden ervan vind je hier, en hieronder zie je de opbrengstengrafiek.

Opbrengstengrafiek zonnedak De Kruisboog

Een productiejaar beslaat de periode 21 juni t/m 20 juni van het jaar erna. In de maand juni 2017 is niet meer dan 10 dagen geproduceerd, omdat op 21 juni de installatie in gebruik genomen werd. Het gaat goed met de Kruisboog, de opbrengst ligt iets boven verwachting. Per 1 oktober 2018 is er 133.277 kWh opgewekt, sinds de ingebruikname van het zonnedak, en het productiejaar 2017/2018 heeft in totaal 95.464 kWh opgebracht.

Zonnedak op sporthal De Kruisboog

Op sporthal De Kruisboog zijn 366 panelen van 270 Wp geplaatst. Dit is gerealiseerd door samenwerking tussen Opgewekt Houten en Gemeente Houten. De gemeente heeft het dak (om niet) ter beschikking gesteld, en heeft de coöperatie geholpen met het nemen van organisatorische en juridische hobbels.
P1090252 170620-kruisboog-overzicht-deels-zonnedak-13

De duurzame productie en recyclebaarheid zijn een belangrijke criteria bij de keuze van onze zonnepanelen geweest.
Voor ons project De Kruisboog geldt in dat kader het volgende:

  • Onze keuze voor het project De Kruisboog is gevallen op panelen van Trina Solar (TS).
  • Trina Solar is van oorsprong een Chinees bedrijf, thans internationaal georganiseerd met 21 sites en ruim 14.000 werknemers. Het bedrijf heeft productielocaties over de hele wereld en verwierf recent nog productiecapaciteit in Nederland (aankoop Solland Solar).
  • TS levert een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.
  • TS is ook één van de betere partijen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder duurzaam ontwerpen, produceren en afvoeren/recyclen. Zie www.trinasolar.com/us/our-company/sustainability
  • TS is sinds begin 2010 volledig lid van PV Cycle (http://www.pvcycle.org/nl/), dienstverlener op het gebied van het verantwoord afvoeren en recyclen van PV panelen.
  • TS is gecertificeerd voor ISO 14001 (Environmental management), ISO 14046 (GHG Emissions Reporting) en OHSAS18001 (Occupational Health & Safety Assessment Series).
  • In 2015 heeft ASN Bank Trina Solar opgenomen in het ASN Milieu & Waterfonds.

Mede door steun van het Duurzaamheidsfonds Houten is voor deze installatie de prijs per participatie op € 272,73 uitgekomen. Hierin zijn de volgende kosten verdisconteerd:

  1. Plaatsing van de installatie.
  2. Een bijdrage aan de projectreserve.