Opbrengstengrafiek Zonnedak Achterdijk:

Op een zeer zonnige dinsdag 7 februari 2023 heeft wethouder Duurzaamheid, Paul van Ruitenbeek, het zesde zonnedak van Coöperatie Opgewekt Houten officieel in gebruik gesteld. Het zonnedak ligt op een schuur van veehouder John van Dijk aan de Achterdijk 5 in Schalkwijk. Hij stelt het dak voor 15 jaar ‘om niet’ ter beschikking aan de coöperatie. Op een ander schuurdak is door Van Dijk al een groot zonnedak voor eigen gebruik gerealiseerd.

20 huishoudens
Het coöperatieve zonnedak is aangelegd door de installatiebedrijven SolarPartners (Naarden) en SystemR (Houten). De installatie bestaat uit 120 Jinko Solar zonnepanelen van 420Wp en levert jaarlijks ruim 45.000 kilowattuur stroom, goed voor zo’n 20 huishoudens. De opgewekte stroom wordt door de cöoperatie geleverd aan het stroomnet en als groene stroom ingekocht door Greenchoice.

Financiering en onderhoud
De coöperatie heeft ook deze installatie voor eigen rekening en risico gerealiseerd. De financiering kwam tot stand door de uitgifte van ruim 300 obligaties van €150 per stuk, die zijn aangeschaft door in totaal 17 (deels nieuwe) leden van de coöperatie. Zij ontvangen gedurende 15 jaar een rente van 4% over het niet afgeloste deel van de obligatie.

Onderhoud en beheer van de installatie is mogelijk dankzij de zogenaamde Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE-subsidie) en de inkomsten uit de stroomverkoop. Een eventuele winst zal door de coöperatie worden geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten in Houten.

Samenwerking
Al met al weer een mooi coöperatief project dat voor minimaal 15 jaar duurzame energie gaat opwekken. Wethouder Paul van Ruitenbeek complimenteert daarom de partijen die deze installatie hebben gerealiseerd. “Het opwekken van energie uit zon is in technische zin niet zo moeilijk meer. Toch vraagt de realisatie van zo’n zonnedak nog veel inspanning en samenwerking van partijen en van inwoners die bereid zijn om financieel te investeren in onze toekomst. Ik ben blij dat 20 huishoudens in Houten vanaf nu thuis in hun energiebehoefte kunnen voorzien zonder daarvoor fossiele brandstoffen te gebruiken”.

Door de realisatie van dit zonnedak is Houten weer een stukje dichter bij haar doelstelling: “Energieneutraal in 2040”.