Algemeen
Samen met Coöperatie Duurzaam Eiland en twee professionele ontwikkelaars met grondposities heeft Coöperatie Opgewekt Houten twee zonnevelden van elk circa 20 ha in ontwikkeling. De gemeente Houten organiseerde vorig jaar een inschrijving voor initiatiefnemers die per 1 november 2021 sloot. De coöperatieprojecten zijn als beste uit de bus gekomen.

Zonneweide De Heul
Het plan voor Zonneweide De Heul is ontwikkeld in een samenwerkingsverband met Coöperatie Duurzaam Eiland en de ontwikkelaars BHM Solar en Chint Solar Nederland en wij voeren het met deze partijen uit. Het ligt aan de Provinciale Weg te Schalkwijk aan de oostelijke kant. Het brengt recreatie, cultuurhistorie, natuur, en het opwekken van groene stroom samen in één ontwerp.
Download hier het projectplan van de Heul.  Omdat dit een groot gezamenlijk project betreft, heeft dit project een eigen website.

 

 

Stroomveld De Knoest
Het project Stroomveld de Knoest is ontwikkeld in een samenwerkingsverband met Cooperatie Duurzaam Eiland en de ontwikkelaars BHM Solar en Chint Solar Nederland en wij voeren het dan ook samen met deze partijen uit. Het ligt ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen de A27 aan. Het plan voorziet in ruim 5 hectare voor natuur, biodiversiteitsversterking, recreatie en cultuurgeschiedenis, en 20 hectare zonnepanelen.
Download hier het projectplan van de Knoest. Omdat dit een groot gezamenlijk project betreft, heeft dit project een eigen website.

 

Beleidskader gemeente Houten
De projecten passen in het Beleidskader Zonnevelden dat de gemeenteraad op 8 juli van 2021 heeft vastgesteld. Tot 2025 mag er maximaal 100 ha zonneveld worden vergund. Daarvan is 45 ha al vergeven. Tot 1 november 2021 konden initiatieven worden ingediend voor de resterende 55 ha. Elk plan moest punten scoren op zeven categorieën. De hoogst scorende projecten mogen een vergunning aanvragen. Begin februari 2022 werd bekend dat de coöperatieprojecten Zonneweide De Heul en Stroomveld de Knoest op de eerste en de tweede plaats zijn geëindigd!
Kijk hier voor het beleid van de gemeente Houten voor zonnevelden. Daar staat ook een kaartje met de tien projecten die zijn ingediend.