Er zijn veel ontwikkelingen rond plannen voor windenergie in de omgeving van Houten. Windpark Goyerbrug is gestart met de bouw, Rijne Energie heeft een vergunning voor 4 windturbines in de polder Papendorp, de provincie heeft haar locaties vastgesteld, waarvan er één in onze buurgemeente (Wijk) ligt, gemeente Houten heeft beleid goedgekeurd om kleine erfmolens toe te staan.
Genoeg reden om op de ALV met de leden van gedachten te wisselen over de positie van windenergie in Houten. Uit het Burgerberaad is gebleken dat er aan de opwekkant een fors gat zit in de doelstelling, ‘Houten energieneutraal in 2040’ en de verwachte ontwikkelingen, met name omdat de hoeveelheid en daarmee de opbrengst van zonnepanelen boven fruit veel te optimistisch was ingeschat. Verder is het aansluiten van zonnepanelen steeds moeilijker en dat merkt met name Opgewekt Houten, omdat er vrijwel nergens meer ruimte is op het net. Netcongestie speelt in veel mindere mate voor windenergie, omdat als er veel wind is, met name in de winter, er niet altijd veel zonneproductie is. Dus er is nog wel ruimte om wind aan te sluiten. Bovendien, zo bleek uit de presentatie van Peter Hermans tijdens de ALV, zijn de verwachtte kosten voor de oplossing van netcongestie (bijbouwen van kabels en onderstations) erg hoog (vele miljarden en dat leidt tot veel hogere tarieven voor iedereen).
Tenslotte is energiedelen binnenkort mogelijk. Dat betekent dat mensen in de buurt van een opwekproject (wind, maar ook zon overigens) stroom kunnen gaan afnemen van dat windpark, tegen lage kosten. Op die manier wordt via local4local de opgewekte stroom ook echt lokaal afgenomen en kunnen mensen met hun gedrag (vooral stroom gebruiken als het goedkoop beschikbaar is via energiedelen) meehelpen om netcongestie te beperken. Goedkoop, omdat als er veel duurzame productie is, van zon of wind, de energieprijs laag is. COH wil daarom nagaan of windenergie van windpark Goyerbrug ook voor haar leden beschikbaar kan komen. Ook bij het plan in Wijk of eventueel in Papendorp kunnen we in Houten wellicht een rol spelen of stroom gaan afnemen.
Verder, zal gezien bovengenoemde voordelen en het gat in de Houtense doelstelling, het gesprek over nieuwe grote windturbines in de gemeente Houten zelf, ook weer gevoerd moeten gaan worden. Als er dan nieuwe turbines moeten komen ligt een rol van COH zeer voor de hand. Landelijk en provinciaal is vastgesteld dat minstens 50% van dergelijke projecten in handen moet komen van lokale partijen om lusten en lasten te kunnen delen. Tijdens de ALV werd een genuanceerde gesprek gevoerd waarbij voor- en nadelen aanbod kwamen. Want duidelijk is dat windprojecten controversieel blijven. In de rest van Nederland bestaan echter ook genoeg voorbeelden van projecten, in handen van de omgeving, die met veel steun zijn gerealiseerd. Want goedkope stroom, een goed renderende investering, een echte bijdrage aan klimaat, een bijdrage aan de oplossing van de netcongestie, een flink gevuld omgevingsfonds, wegen, mits zorgvuldig gepland en geplaatst, wellicht ruimschoots op tegen de nadelen.