Op 4 juni jl. was de gebied regisseur, Marijn de Vries van Stedin, uitgenodigd en te gast bij een vertegenwoordiging van de gemeenteraad van Houtenraad. Dit om hen bij te praten over netcongestie en wat een rol zou kunnen zijn voor burgerinitiatieven. Vanuit COH mochten wij daarbij aanwezig zijn. Voor ons wat het een beetje ontluisterend, hoewel we het wel verwacht hadden. Stedin schetste de problematiek. In eerste instantie is hun prioriteit gericht op de zogenaamde afnamecongestie. Als de vraag naar elektriciteit groter is dan de infrastructuur aankan, ontstaat die congestie. Om dat te beheersen is er nu al een wachtlijst voor grootverbruikers. Stedin ziet echter dat het kleinverbruik zodanig toeneemt dat ook die categorie mogelijk getroffen gaat worden. Dat is een groot probleem voor nieuwbouwplannen voor huizenbouw.
Er wordt hard gewerkt aan versterking van de infrastructuur. Zo moeten er in Houten voor 2030 ca. 130 trafostations bij worden bijgeplaatst. Stedin is niet blij met lucht-water warmtepompen. Dat is wel de lijn van de gemeente met betrekking tot de voorbeeldwijk de Polders. De gemeente wil die lijn doorzetten, maar duidelijk is dat Stedin dit feitelijk ontraadt. Ze zijn ook niet blij met domme laadpalen. Wat hun betreft vooral werken aan verbruik van elektra ten tijde dat het ook opgewekt wordt.
Wat de invoedingscongestie (als het aanbod van energie groter is dan de vraag, zie nevenstaand invoedingscongestie beeld) betreft biedt Stedin ons als coöperatie geen perspectief. Elke zonnepaneel erbij in de provincie is een probleem. Ook local4localoplossingen die over het net van Stedin moeten is een probleem. Wind is wat minder onwenselijk dan zon, omdat het ’s winters wel waait, maar er weinig zon is. Voor 2029 ziet Stedin geen oplossingen hiervoor. Zij zien dan ook het liefst dat coöperaties zich niet meer richten op duurzame opwek met zon. Wel uiteraard op beperking van het energiegebruik. Iets waar in Houten Energierijk Houten zich op richt.
Maar goed, er wordt op provinciaal niveau alles uit de kast gehaald om Stedin tot meer flexibiliteit te ‘verleiden’. Energie van Utrecht (onze Utrechtse koepel) poogt de provincie, die gesprekspartner is voor Stedin, te overtuigen ruimte te creëren voor coöperatieve initiatieven. Wij als coöperatie moeten ons wel bezinnen wat dit alles voor onze prioritering betekent. Daar gaan we de zomertijd maar eens voor gebruiken…