Nederland heeft vorig jaar meer energie verbruikt uit duurzame bronnen dan in 2022. Bijna een vijfde van de energie was ‘groen’. In 2022 was dat nog 15 procent, aldus de Volkskrant van 8 juni.
Die stijging is vooral te danken aan het toenemende verbruik van wind- en zonne-energie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Doordat er zowel op zee als op land veel windmolens zijn bijgeplaatst, is vorig jaar 25 procent meer windenergie verbruikt dan het jaar ervoor.
Ook zonne-energie groeide in 2023 met 17 procent, vooral doordat steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Daarnaast was 2023 een bovengemiddeld zonnig jaar. Naast zonnepanelen, hebben ook steeds meer Nederlanders een warmtepomp. Hierdoor steeg de hoeveelheid groen opgewekte warmte vorig jaar met 26 procent.
Het verbruik van biomassa nam juist af in 2023. Er werd vooral minder biomassa bijgestookt bij elektriciteitscentrales. Over de duurzaamheid van deze brandstof is veel discussie. Desondanks werd er meer biomassa gebruikt voor elektriciteitsproductie.
In het Energieakkoord uit 2013 is bepaald dat in 2023 minimaal 16 procent van de verbruikte energie afkomstig moet zijn uit hernieuwbare bronnen. Met 17 procent voldoet Nederland hieraan, maar is het geen koploper. In Zweden is het aandeel hernieuwbare energie aanzienlijk hoger. 66 procent.
Bron: Volkskrant 8 juni 2023